Berita

‘KKTM Sri Gading Bina Guna Bahan Terpakai, Mesra Alam’

Kuala Lumpur│29 Mac 2017 


Rumah kontena yang dihasilkan KKTM Sri Gading yang menggunakan pakai konsep bangunan hijau dan cekap tenaga dihasilkan dengan kos RM50,000.

 

SEJAK beberapa tahun kebelakangan ini, rumah kontena menjadi semakin popular dalam kalangan masyarakat di Malaysia.

Sebelum ini fungsi kontena terhad sebagai storan barangan di pelabuhan atau atas kapal, namun sedikit pengubahsuaian dan kreativiti, menjadikannya struktur binaan yang unik.

Selain sesuai dijadikan sebagai rumah persendirian, kontena juga sering menjadi pilihan pengusaha resort dan restoran untuk menarik pengunjung.

Pelbagai bentuk dan rekaan yang dihasilkan berjaya memberi nilai tambah terhadap kontena terpakai yang sebelum ini dianggap sebagai besi buruk semata-mata.

Hakikat itu mendorong penyelidik dari Kolej Kemahiran Tinggi Mara (KKTM) Sri Gading, Batu Pahat, Johor menghasilkan inovasi rumah kontena yang menggunakan konsep bangunan hijau dan cekap tenaga.

Ketua Program Jabatan Bangunan Hijau dan Cekap Tenaga KKTM Sri Gading, Ahmad Marzuki Mahat berkata, kertas cadangan pembinaan rumah kontena itu bermula pada 2015 sebelum pembinaannya dilaksanakan setahun kemudian dengan kos RM50,000.

Katanya, konsep binaan kontena telah lama dilaksanakan di Britain, Perancis dan Jerman berikutan nilai hartanah yang sangat tinggi dan trend tersebut semakin menular di Malaysia meliputi rumah persendirian, resort, pejabat dan restoran.

“Ia turut didorong oleh faktor-faktor seperti kos lebih murah, pembinaan yang mudah dan pantas serta rekaan yang pelbagai.

“Selain itu, strukturnya juga mampu bertahan lama sehingga 50 tahun dan tidak memberi kesan kepada alam sekitar,” katanya kepada Kosmo. baru-baru ini.

Tambah Ahmad Marzuki, di sebalik semua kelebihan itu, kontena turut mempunyai kelemahan kerana terbina daripada keluli.

Sifatnya yang mudah menyerap haba menyebabkan kontena cepat panas terutama pada waktu siang berikutan purata suhu di negara ini yang mencecah 35 hingga 37 darjah Celsius.

“Rata-rata pemilik rumah dan resort kontena yang kami temui turut berdepan masalah tersebut.

“Lagipun, ketika ini tiada standard khusus bagi binaan kontena seperti bahan penebat haba yang sesuai digunakan atau berapa ketebalan dinding atau bumbung yang diperlukan.

Keselesaan

“Disebabkan itu, pemasangan pendingin hawa menjadi satu kemestian bagi binaan jenis ini untuk memastikan keselesaan penghuninya. Begitupun, penggunaan yang kerap bukan sahaja menyebabkan bil elektrik melambung tinggi malah menyebabkan pendingin hawa itu cepat rosak,” ujarnya.

Hasil kajian yang dilakukan, pihaknya telah mengenal pasti empat elemen utama untuk pembinaan rumah kontena berkenaan iaitu struktur binaan, kedudukan bangunan, orientasi aliran angin dan penghadang cahaya.

Katanya, struktur binaan di bahagian dinding dan bumbung kontena mempunyai penebat haba yang baik dan efisien.

“Suhu permukaan luar kontena lazimnya mencecah 55 hingga 60 darjah Celsius ketika panas terik namun dengan penggunaan penebat haba yang sesuai suhu di dalamnya dapat diturunkan sehingga 27 darjah Celsius.

“Kedudukan bangunan juga penting bagi memastikan hanya luas permukaan kontena yang lebih kecil mengikut arah matahari terbit di samping penggunaan penghadang cahaya untuk meminimumkan kadar penyerapan haba.

Rumah kontena yang dihasilkan KKTM Sri Gading kini menjadi kebanggaan warganya selepas meraih Anugerah Inovasi Terbaik pada CiTEX 2016 yang berlangsung di Kuala Lumpur tahun lalu. 

“Selain itu, orientasi aliran angin yang direka di bahagian bumbung dan dinding kontena memastikan sistem penyejukan berlaku secara semula jadi,” jelasnya.

Sementara itu, Pensyarah Kanan Jabatan Sistem Termaju, Mohd. Zulkefly Hamzah berkata, pihaknya menggunakan bahan-bahan yang sering digunakan di dalam industri binaan untuk membina rumah kontena berkenaan.

Katanya, bahagian dinding setebal 150 milimeter dilapisi beberapa bahan penebat haba seperti papan simen, kayu, stirofoam dan gentian kertas.

“Disebabkan bahagian bumbung menerima kesan langsung daripada matahari, ia dibina lebih tebal menggunakan bahan penebat haba seperti rumput sintetik, stirofoam, papan saliran, kayu dan siling plaster manakala lantai pula menggunakan panel kayu.

“Bagi tujuan pengudaraan, kami meletakkan tingkap di samping empat buah kipas pengalihudaraan yang berperanan mengawal aliran udara sejuk dan panas ke dalam kontena,” katanya.

Menurutnya, rumah kontena yang dibina juga menunjukkan kecekapan penggunaan tenaga yang tinggi dan lebih baik berbanding penggunaan batu bata.

Kebiasaannya, konduktiviti haba atau U value bagi kontena ialah antara 22 hingga 25 W/m2K (Watt per meter persegi Kelvin) manakala batu bata pula sekitar dua hingga tiga W/m2K.

“Bagaimanapun, rumah kontena ini berjaya mempunyai konduktiviti haba 0.5 W/m2K yang membuktikan sistem yang digunakan mampu menghalang kemasukan haba dari luar.

Sistem kedap udara

“Penggunaan sistem kedap udara pula memastikan udara sejuk dikumpulkan di dalam kontena pada waktu malam dan hanya dibebaskan perlahan-lahan pada waktu siang.

“Hasilnya suhu dalam kontena sentiasa selesa dan nyaman secara semula jadi biarpun cuaca di luar panas terik,” jelasnya.

Mohd. Zulkefly berkata, hasil usaha yang dilakukan membolehkan rumah kontena tersebut meraih Anugerah Inovasi Terbaik pada Pertandingan Penciptaan, Inovasi Teknologi dan Kejuruteraan Melalui Pameran (CiTEX) 2016.

Ketika ini, rumah kontena itu menjadi kit latihan kepada pelajar KKTM dan pelajar kolej atau universiti tempatan yang berminat mengetahui lebih mendalam terhadap sistem yang digunakan.

“Kami sentiasa mengalu-alukan kerjasama daripada pihak industri untuk mengkomersialkan inovasi ini kerana ia mempunyai potensi besar di pasaran terutama dalam merancakkan industri pembinaan tempatan.

“Sebuah kontena berukuran 6.1 meter yang diubah suai mampu menjadi sebuah bilik jenis studio yang cukup selesa dan binaannya boleh ditambah dari semasa ke semasa bergantung kepada bajet pemiliknya.

“Lebih penting, ia dibina daripada barangan terpakai dan menggunakan bahan-bahan mesra alam. Ia juga memberi pilihan kepada mereka yang kurang berkemampuan untuk memiliki rumah sendiri pada masa hadapan,” katanya.